Alimente-medicament pentru FICAT

Traind intr-un ritm alert, cu un regim haotic de hrana si cu un somn dezordonat, cu insuficienta miscare si multe alimente procesate, este cumva de asteptat ca ficatul nostru este pus la incercare aproape in fiecare zi.


Factorii care pot provoca tulburari ale functiei hepatice sunt


- Alcoolul –
- Fumatul;
- Alimentele procesate si bogate in zahar ori grasimi;
- Stresul;
- Lipsa odihnei;
- Animalele de companie – acestea trebuie vaccinate la timp si ferite de interactiunea cu alte animale




Exista insa  si Alimente-medicament care protejeaza ficatul

Unul dintre alimente este  Sfecla rosie

Bogata in antioxidanti, dar si in minerale si vitamine din complexul B, sfecla rosie stimuleaza regenerarea hepatica si prezinta rol tonifiant asupra celulelor din care este format tesutul hepatic).
Sucul proaspat de sfecla rosie ar trebui consumat aproape zilnic de catre cei care sufera de afectiuni hepatice.

Bogat in vitamina C, dar si enzime si substante active, kiwi este considerat un fruct tonic pentru ficat, stimuland regenerarea si detoxifierea hepatica. Nutritionistii recomanda sa consumati saptamanal kiwi in perioadele de suprasolicitare sau atunci cand suferiti de o afectiune hepatica.

Grapefruitul este un aliment controversat, considerat atat de activ, incat poate interactiona cu multe medicamente. Grapefruitul actioneaza ca un adevarat medicament pentru ficat, fiind recomandat inclusiv in hepatita.

Toate condimentele proaspete ca patrunjel, marar, cimbru, busuioc – sunt recomandate in dieta pentru ficat. Acestea contin minerale si vitamine din belsug si stimuleaza functiile hepatice.


Fructele oleaginoase ca nuci, alune, mieji de seminte de dovleac sau floarea-soarelui, arahide – toate necoapte – contin o mare concentratie de vitamine din complexul B de care ficatul are nevoie, dar si de acizi grasi care faciliteaza metabolismul hepatic.