RMN COLOANA VERTEBRALA

    Examinarea RM a coloanei vertebrale este cea mai sensibila si de mai mare acuratete diagnostica  examinare imagististica a coloanei. Ea  vine adesea  in completarea examinarii radiografice efectuata  de rutina , ca o investigatie mult superioara a acesteia, in scopul precizarii diagnosticului.
    Simptomele pacientilor   examinati prin RM sunt reprezentate cel mai frecvent  de dureri la nivelul coloanei (dureri de gat, de spate), contractura musculara (gat "intepenit „), dureri care iradiaza  pe mana sau picior si care pot fi insotite de pareze/ paralizii ale membrelor superioare sau inferioare sau /si de tulburari de sensibilitate ( amorteli, furnicaturi in membrele superioare sau inferioare).

   Cea mai frecventa afectiune care se evidentiaza doar prin examinarea RM este hernia de disc.Discul intervertebral este un tesut moale din aceasta cauza doar la examinarea  RM  " se vede". El este format dintr-un nucleu pulpos central si un inel fibros periferic. O data cu inaintarea in varsta apare degenerarea acestui disc cu cu slabirea si ruperea  inelului fibros astfel ca nucleul pulpos poate hernie (" iesi ") prin aceasta bresa si ajunge in canalul vertebral sau gaurile de conjugare vertebrale prin care ies nervii spinali comprimandu-i.Aceasta afectiune este tot mai frecvent intalnita si in randul populatiei mai tinere datorita pe  o parte sedentarismului , iar pe alta parte efortului fizic maximal ( )
   Afectiunile maduvei spinarii se evidentiaza , de asemenea doar prin examinare RM, fie ele   tumori, infectii sau inflamatii, boli demielinizante (scleroza multipla) sau situatii mai rar intalnite cum ar fi cazul malformatiilor vasculare .

   O alta afectiune frecventa in care se indica examinare RM sunt tumorile vertebrale (intre care cele mai frecvente sunt metastazele vertebrale) . Tumorile, metastazele vertebrale se evidentiaza , de asemenea, precoce la examinarea RM, atunci cand   tesutul tumoral inlocuieste maduva osoasa,  inainte de a distruge structura trabeculara a osului ( situatie in care se vede si la examinarea CT sau radiografie)