Cafeaua si ceaiul verde previn aparitia accidentului vascular cerebral

O cească de cafea sau două de ceai verde în fiecare dimineaţă, la micul dejun, contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Vestea aceasta vine de la o echipă de cercetători coordonată de profesorul Yoshihiro Kokubo de la centrul national cerebral si cardiovascular din Osaka, Japonia. acestia au monitorizat 83.269 de japonezi cu vârste între 45 şi 74 de ani care zilnic beau la micul dejun una dintre cele două băuturi. Fiecare participant a fost ţinut sub observaţie aproximativ 13 ani şi nici unul dintre ei nu suferea de cancer şi boli cardiovasculare la începutul acestui studiu.



 Autorii studiului au confirmat că o ceaşcă de cafea sau două ceşti de ceai verde băute zilnic reprezintă un obicei cu multiple avantaje pentru sănătate. Ei au observat că riscul de accident vascular cerebral scade cu aproape 20% în cazul persoanelor care beau cel puţin o ceaşcă de cafea zilnic, comparativ cu cele care nu au acest obicei. În privinţa consumatorilor de două-trei ceşti de ceai verde în mod obişnuit, cercetătorii japonezi au stabilit că riscul de AVC scade cu aproximativ 14% şi cu 32% pericolul de hemoragie cerebrală. Specialiştii explică aceste proprietăţi ale cafelei şi ceaiul verde prin conţinutul ridicat al acestora în antioxidanţi, compuşi naturali care protejează celulele creierului de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi, proveniţi din poluare, fumat, alimente etc