RMN Cerebral

      Examenul RMN cerebral este investigatia imagistica cu cea mai  mare acuratete si sensibilitate in evidentierea afectiunilor cerebrale.
Pacientii sunt examinati pentru acuze de ordin neurologic cum ar fi: cefalee (durere de cap), tulburari de sensibilitate (amorteli , furnicaturi ale fetei sau membrelor), deficite motorii (paralizii, slabirea sau pierderea fortei musculare), tulburari de vorbire, tulburari de vedere,  tulburari de personalitate, convulsii.
     Examenul RMN cerebral evidentiaza o mare diversitate de afectiuni accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, tumori cerebrale (tumori primare cerebrale sau metastaze cerebrale) , infectii cerebrale (meningite, encefalite, parazitoze –boala Lyme) , malformatii congenitale cerebrale, malformatii vasculare (angioame, anevrisme cerebrale, malformatii arteriovenoase), boli demielinizante (scleroza multipla), boli degenerative, traumatisme,  afectarea nervului optic sau formatiuni inflamatorii ori tumorale la nivelul orbitelor, boli din sfera ORL.

     In anumite situatii examinarea necesita administarea intravenoasa  de substanta de contrast pentru o mai buna evidentiere si caracterizare a leziunilor cerebrale.Decizia de administare a contrastului apartine medicului examinator si se face cu acordul pacientului, in conditiile in care nu exista contraindicatii (insuficienta renala-valori crescute ale creatininei, afectiuni alergice).
     Prin secvente speciale RMN ( difuzie ) se poate evidenti un accident vascular ischemic inca din prima ora de la debut, astfel incat medicul neurolog sa poata administra tratamentul in timp util pentru o recuperare cat mai importanta/ totala a paraliziei.

    Angiografia RMN exploreaza afectarea vaselor cerebrale –artere sau vene.Exista secvente angiografice RMN care nu necesita administrarea de  contrast intravenos, spre exemplu angiografia3D TOF care evidentiaza fluxul sanguin la nivelul arterelor mari intracraniene, cu stenoze( ingustari ale arterelor cerebrale ) sau dilatari (anevrisme) cerebrale. Angiografia axului carotido-verebral cu contrast intravenos evidentiaza afectarea arterelor carotide si vertebrale la nivelu gatului , incepand de la originea lor si pana la nivelul ramificarii in vasele intracerebrale.

   Spectroscopia RMN este o tehnica neinvaziva ce evidentiaza metabolismul si compozitia chimica a diferitelor  tesuturi sanatoase sau bolnave.Caracteristicile spectroscopice permit diferentierea in multiple boli cum ar fi infectii, tumori, boli neurodegenerative sau metabolice.