Puterea somnului

1.Intelege nevoia de somn

Somnul nu este doar un moment în care corpul dumneavoastră şi creierul se opreste. În timp ce o parte din creierul tău rămâne ocupat, cealalta supravegherea o mare varietate de sarcini de întreţinere biologice care tine de funcţionare în condiţii de top şi  vă pregătesc pentru ziua următoare. Fără orele de somn suficiente restaurative, eşti ca o masina are nevoie de o schimbare de ulei. Tu nu va fi capabil să lucreze, să înveţe, să creezi şi sa comunici la un nivel chiar aproape de potenţialul vostru adevarat.

Nu este vorba doar de numărul de ore în pat, care este importantă, dar si de calitatea acestor ore de somn. Dacă va alocati suficient  timp pentru somn, dar aveţi în continuare probleme cu trezirea de dimineata sau de şedere  este posibil să nu fie suficient timpul în diferite stadii ale somnului, în special somn profund şi somnul REM .

2.Ciclu de somn-trezire

Ciclul se calculeaza in cele 24 de ore, altfel cunoscut ca ceasul biologic sau ritmul circadian, este reglementat de procesele din creier care raspund la cat timp ai fost treaz şi modificările între lumină şi întuneric. La noapte, organismul răspunde la pierderea de lumina zilei prin producerea de melatonina, un hormon care te face somnoros. În timpul zilei, lumina soarelui declanseaza creier pentru a inhiba productia de melatonina, astfel încât să simţi treaz şi de alertă.

Acest ciclu somn-trezire poate fi perturbat de factori cum ar fi munca de noapte, care traversează zone de timp, sau modele neregulate de dormit, lasand sa te simti nesigur pe picioare, dezorientat, somnolenţă şi uneori incomoditate. Productia de melatonina poate fi, de asemenea, pierduta atunci când eşti lipsit de lumina soarelui în timpul zilei sau expuse la lumină artificială prea mult pe timp de noapte, perturba ciclul somn-trezire şi vă împiedică obtinerea somnului de care ai nevoie.